Rólunk

Nyergestető a Csíki-medence déli részén Kászonújfalutól délnyugatra és Csíkkozmástól délkeletre helyezkedik el 875 m magasságban. A kopár dombon szembetűnő, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó csatájára figyelmeztető a Csíki havasok legismertebb emlékoszlopa, mint a hazaszeretet öröktörvényű jelképe áll. A szembe lévő erdő nemcsak az 1849 es honvédek temetője, hanem az 1550 és 1660-as török-tatár támadások áldozatainak is örök nyughelye.

Az emlékoszloppal átellenbe, az út túloldalán található a NYERGESTETŐ TÖRTÉNELMI KÁVÉHÁZ, ahol a helytörténeti információkon kívül az ide betérők ízelítőt kaphatnak a 48–49 es szabadságharcunk tárgyi és írásos emlékeiből, vagyis megtekinthetik Szanka József szegedi csatatérkutató, magángyűjtő forradalmi gyűjteményének egy részét.

Az érdeklődök számára a kertben elhelyezett tanösvény eleveníti fel a Szabadságharcunk fontosabb eseményeit képekben, illusztrációkban leírásokban.

Kávéházunk kis könyvkészletében a helyhez méltó 48-49 es szabadságharc leírásai mellett a történelmünk fontosabb eseményeiről, történelmi személyiségeiről az ide látogató történészek, hadtörténészek, hazafias érzelmű művészek és történelmünket nagyra becsülő egyszerű emberek segítségével egyre több leírás, könyv kerül be. Az összegyűlt anyagot előszeretettel bocsájtsuk az érdeklődők informálására.